tisdag 9 mars 2010

kultur för de allra minsta!

Kan själv
en kulturhistorisk upplevelse för de allra minsta.

http://vastarvet.se/utstallningenkommer

och titta under pågående utställningar kan själv

läs handledningen och se fina bilder

http://kansjalv-ida.blogspot.com/

Kanske inte samtidskonst, men man skulle mycket väl kunna arbeta med samtidskonst i förskolan på ett liknande sätt!!

kärleksbrev

Läste så småningom de kärleksbrev som lästes upp konstverket revelotionary på papper hemma. Kul att breven riktas som om de är skrivna till någon inne i vita huset eller kongressen eller senaten. Jag tror att det var utanför dessa byggnader i Washington DC som verket genomfördes. Verket blev roligare då jag läst hemma. Jag kunde inte höra så bra då vi var i konsthallen och breven var mycket mer djupa och känsliga än jag hade föreställt mig. Antagligen trodde jag inte det eftersom jag inte direkt får känslan av sådan intimitet när en hel folkmassa ropar ut meddelandet.

torsdag 4 mars 2010

konsthallen

Lite svår utställning. Jag har ju från början sökt mig till bilder och konsten för att jag där finner ett annat uttryck som kommer till mig på ett annat plan än orden och texten. För att tränga in i denna utställning behövs massor med ord och textmassor möter mig på väggarna. Undrar om det är bäst att presentera text på detta sätt. Varför har inte Andréa Geyer presenterat verket Intaglio i en bok funderar jag. Jag har inte riktigt tålamod känner jag. Som tur var hade vi Anna som höll lektion och lotsade oss. Jag var ändå väldigt glad över att vara där.

In the near future var det verk som jag lättast tog till mig. Det hade både ett allvar och en slags humor som jag gillade. Det första verket som vi tittade på var Revolutionary Love ... Det tyckte jag också fungerade. Tyckte Annas strukturering av samtidskonst i :idé, gestaltning och presentation, var ett bra verktyg att få, när man ska tala om samtidskonst. (Kan inte låta bli att jämföra med när man skriver uppsats: frågeställning, metod/material och presentation.) Man får fråga sig om det fungerar, blir detta konst eller är det bara en idé.

Kände mig även berörd av verket Criminal case 40/61. Men kanske var det mest av idén. Jag tyckte den var väldigt svår att se och lyssna på. Jag blev rörig och kollade för mkt på skådisen som kom från alla håll. Ska försöka ta mig dit igen och se om jag bara behöver lite tid.

Har fått in alla lappar utom 3 från föräldrar om tillstånd att fota deras barn. Ungefär så långt har jag kommit i projektet. Ska även läsa KIL boken. Jag hade ju läst fel bok. Jag råkade läsa Konstarter och kunskap av Madeleine Hjort. Den var givande. Handlade om hur katolska kyrkan på 1400-talet använde sig av olika sinnen och upplevelser som en pedagogisk metod för att föra ut sitt budskap. Prästen rörde sig mitt bland församlingsborna och mässan var en helhetsupplevelse. Med reformationen kom predikstolen och orden som skulle förmedlas till en stillasittande församling och Hjort menar att katedern och undervisningsätt fortfarande lever kvar i skolan med reformationens syn på pedagogik.